Cari lah apa yg korang nak

Sunday, September 18, 2011

jum berteka-teki

Assalamualaikum n Slamat Petang suma

dh lama ien x update blog nie ...

korang cam ne chat x???

klu chat alhamdulillah klu x cpt2 amik ubat ...

ptg2 nie rasa buhsan kn ...

jum main teka-teki nk tak ...


1.  Saya sentiasa lapar ,
     saya hendaklah sentiasa diberi makan ,
     sentuhan jari saya ,
     tidak lama lg akan bertukar warna merah

2.  Pada waktu malam mereka datang tanpa sedang diambil.
     Demi hari mereka hilang tanpa dicuri.
     Apakah mereka ?

3.  Ia berjalan di atas empat kaki di pagi hari,
     dua kaki di tengahari dan tiga kaki di malam hari .
     Apakah ia?

4   Terdapat sebuah rumah hijau,
     Didalam rumah hijau terdapat sebuah rumah putih,
     Didalam rumah putih terdapat sebuah rumah merah,
     Didalam rumah merah terdapat banyak bayi,
     Apakah ia?

5   Orang yang membuat tahu menjual ,
     Orang yang membeli tidak pernah menggunakannya,
     dan orang yg menggunakanya tidak tahu itu mereka,
     Apakah ia?

6  Lebih banyak anda mempunyai ,
    semakin kurang anda lihat ,
    Apakah ia?

7  Hidup saya boleh dikira dalam jam ,
    Saya berkhidmat dengan Dibaham,
    Tipis, saya cepat
    Lemak, saya perlahan-lahan
    Angin adalah musuh saya.
    Siapakah saya?

8  Ada merah, biru , dan hijau ,
    tiada siapa boleh sampai ,
    tiada permaisuri. apakah ia?

ok takat itu dulu , korang jwab la dulu nnty ien bg jawapan...


                                                                                                                 -timakasihjikasudijawab-

Wednesday, August 31, 2011

Penat mencari akhirnya aku jumpa juga...


Assalamualaikum Suma...
lama dah kan ien x update blog nie cause buzy...


apa yang ien penat cari...?
cuba korang teka...?
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

nie yg sebenarnya ien cri ...
dh sebulan lebih mencari lgu nie ...
bwu jumpa...

DON’T WANNA GO HOME JASON DERULO




itu saja...
-trimakasihjikasudibaca-



Saturday, August 6, 2011

bazirr ramadhan

Assalamualaikum n Salam sejahtera

hari ien ingin kongsi tentang bazirr ramadhan

apa itu bazirr ramadhan ialah kita membeli makanan yg terlalu banyak di bazaar ramadhan

sampai dianggap satu pembaziran ...

ramai yg tak tahu yg bazirr ramadhan ramadhan nie membuatkan kita lebih banyak mengeluarkan

duwet daripada hari biasa...contohnya...klu kita mkn  pd hari biasa mungkin x lebih dari RM 10 kn...

tp klu bulan posa nie mesti lebih kn...nk beli ini la itu la...contohnya kalau yang duduk luar

dari family mesti belanja hariannya meningkat  lebih kurang rm15  kn ... x termasuk topup, minyak moto dn 

sebagainya...jd sempena bln posa nie janganlah kita slalu beli makanan yg tidak perlu smpai makanan itu

dibuang....



                                               



...terima kasih kerana sudi membaca...

Thursday, July 28, 2011

goal updates kelayakan piala dunia zon asia...

Assalamualaikum n salam sejahtera...

kali nie ien x maw kata tentang malaysia...walaupun seri...

update score 
  
FULL TIME
Myanmar 0-2 Oman
Nepal 1-1 Jordan
Loas 1-6 China
Philipines 1-2 Kuwait
Tajikistan 0-4 Syria
Bangladesh 2-0 Lebanon
Hong kong 0-5 Arab Saudi
Indonesia 4-3 Turkmenistan
Krygyzstan 0-3 Uzbekistan
Vietnam 2-1 Qatar
Malaysia 1-1 Singapore

India 0-1 UAE  '53

itu saja ... apa pun ien tetap bangga ngan malaysia...

Tuesday, July 26, 2011

Tarikh Lihat Anak Bulan

Assalamualaikum n Salam Sejahtera...


Dh lama ien x maen blog disebabkn busy ...

ien ingin kongsi tarikh jatuh lihat anak bulan ialah...

hari melihat anak bulan ramadhan 1432H/2011M jatuh pada 31 julai 2011 bersamaan hari ahad

dengan 29 syaaban...

so seronok la bln puasa datang lg kn...dan lg best klu dapat menunaikan solat terawih n dapat 

puasa bersama family pada hari pertama...

so harap2 korang smua dpt menunaikan puasa dgn secukupnya pd tahun ini...



sekian terima kasih ... jika sudi baca...

Tuesday, July 5, 2011

Kisah cita Dragon ball...

Assalamualaikum n Salam Sejahtera...

Lama dh ien tak update blog nie...disebabkan terlalu sibuk sblum nie...

Hari ini arien ingin kongi tetang cita Dragon Ball...masih korang ingat cita nie..'

dragon ball dikenali sebagai Mutiara Naga...dan jalan cerita dibuat oleh Akira Toriyama...

cita dragon ball ini mengisahkan kehidupan Son Goku seorang budak yg berekor monyet, sehinggalah

menjadi dewasa dan mempunyai anak serta cucu...Goku merupakan seorang berketurunan saiya yg menjadi

wira kepada penduduk bumi daripada ancaman musuh...







jd kalau korang nk tengok cita dragon ball korang boleh lihat di Astro Ceria pd pukul 11pg dan ulangan

pada 3 ptg dan 6 ptg..kalau korang nk baca komik boleh cuma klik kat sini...                     

http://manga.animea.net/dragon-ball.html...itu saja...

Tuesday, June 14, 2011

Pertembungan antara dua coach terhadap bekas pasukan

Asalamualaikum dan salam sejahtera.....

hari ini arien ingin cita tentang pertembungan diantara kdh vs n9 yg dianggap satu perlawanan yg menarik...  

dan pasukan kdh dikenali sebagai kenari dan  pasukan N9 dikenali sebagai sang rusa

pertemuan ini menyaksikan kedua-dua jurulatih yg akn bertemu dengan bekas pasukan masing2...

iaitu wan jamak wan hassan dan azraai khor abdullah...

perlawanan ini juga akan menyaksikan kedah yg ingin berada di kelompok empat terbaek perlu menang...

manakala bagi azraai khor pasukannya ingin kemenangan untuk memperbaiki kedudukan selepas pasukannya

beraksi hambar pada pusingan kedua liga super dan berlaku banyak masalah dalam

pasukan mereka...
.pertemuan diantara kedah dgn n9 pd pusingan pertama

menyaksikan kedah mng  2-0 di paroi pd 24/4 yg lalu...

pertembungan yg akn berlangsung di Stadium Darul Aman pd mlm ini...

akn menyaksikan satu perlawanan yg menarik dan mungkin disiarkan di rtm dlm siaran tertunda...

bg semua yg berhampira mari lah kita menyokong pasukan masing2...

dan harap semua perlawanan liga super malam ini menjadi yg terbaik di malaysia....



Sunday, May 8, 2011

HaPpY MoThEr Day




Assalamualaikum....suma...

hari ini sy nak cita tntang ibu sya...
ini ibu yangku cintai...


nama ibuku Zabaniah bt ibrahim

dilahirkan di ipoh,perak...pd 15 september 1957 pd jam 12.30pm...

- seorang ibu yang penyayang -
- seorang ibu yang peramah -
- seorang ibu yang rajin -
- seorang ibu yang suka menolong org -
- seorang ibu yang baik hati -

ibu kaulah yang aku sayang buat selama2nya....
ibulah yang telah menjagaku dari kecik...
ibulah yang selalu buat aku gembira...
ibulah permata hatiku..
walaupun pernah aku sakiti hati ibuku...
tapi ibu seorang yang pemaaf...
ibulah yang memberi semangat ketika aku lemah...
tanpa ibu mungkin aku sudah ke jalan yg sesat...
ibu kau lah ratu hatiku...

ibu
I love U so Much...




Friday, April 15, 2011

kartoon time kecik korang mungkin minat...

Asalamualaikum suma...

hari ini arien tak taw nk tulis ape just merapu je...

korang mesti suka tngok tv kn masa kecik2 dulu...

tp arien ingin cita pasal kartoon kegemaran korang time kecik2 dulu...

kartoon apa yg guy n gurl slalu tngok ...???

yg arien taw masa kecik2 dlu guy slalu suka kartoon Power Ranger, Ultraman, Dragon ball n banyak lagi smpai x terkira...

tp gurl pula pernah lihat kartoon nie kn....sailor moon n teletubies kn...btul x..???arien pun pnah tngok gak...hehe..


tp kartoon yg org kita buat macam usop santorian, kluang man dan anak2 sidek serta yg arien kata diatas

skarang mungkin tidak disiarkan di TV...jd itu mungkin favourite cartoon kita masa2 kecik2...



ok sampai situ sahaja arien nk kata...ada apa2 yg x kena korang bley koment...

.....sekian terima kasih.....

T____T

Asalamualaikum suma.....                 

                                                      slamat datang ke blog yg x perfect nie...

hari ini ien x taw nk cita apa just nk korang komen apa yg x kena

tentang blog arien je...

disebabkan arien ada big FINAL minggu depan jd arien x kan update blog nie

sampai lah abiz final...
 
bye BP n  lovely friends
sekian trima kasih...

Sunday, April 10, 2011

kita tidak akan fail dalam bahasa Inggris walaupun kita sangat lemah dalam BI

hai suma...slmat datang ke blog sya yg x perfect nie...

hari ini ien ingin kongsi bahawa

kita tidak akan fail dalam bahasa inggeris jika kita mempelajarinya dengan betul...

IEN dulu slalu fail dalam bi bila time exam...dan slalu dimarahi oleh guru...tp korang pun

besa gak fail kan..

nie tip yg ien dapat dari lecture...

1. korang mestilah ingat bahawa bahasa inggeris skarang sudah menjadi satu bahasa yg penting pada masa hadapan...

2. korang kena lah lebih banyak baca article bahasa inggeris atau pun komik bahasa inggeris...(jangan baca saja faham gak lah maksud2 yg kita baca tu..)

3. korang hendaklah confident bila nak present sesuatu dalam bahasa inggeris...

4. korang banyak-banyakan lihat kamus bahasa inggeris...kerana kamus itu amat berguna pada korang...

5. korang haruslah praktis cakap bahasa inggeris dengan kawan2, guru, dan sesiapa sahaja...

6. last skali korang mestilah slalu karang article ka...biodata ka..dan tulis apa2 aja dalam bahasa inggeris...

ien ingin cakap bahawa kita tidak akan fail dalam BI walaupun kita lemah kecuali : jika kita main2...dan x amik berat dalam subject BI...

ini sahaja ien ingin kongsi hari ini...

apa yg tak kena koment la...sbb ien bwu lg dlm blogger...

terima kasih mengunjungi blog sya...

Sunday, April 3, 2011

ayah n mama ...i'm sorry

pada 1/4/11 ak terpaksa membeli makan untuk adik dan abg ak...

walaupun condition ak time tu x larat...ak pergi juga...untuk mencari makan...

bila jam menunjukkan pukul 9..ak pun drive keta untuk membeli makan...

slpas order makan....ak pun pergi lah cari paking keta....

bila ak nk cari parking...n apabila tiba simpang T...mataku tiba2 menjadi kelam

ak pun terlanggar la moto yg ada didepan ak....but...keta mama ak rosak teruk bahagian depan...n

moto 2 juga hancur blah depan...ak sungguh kaku apabila kejadian itu berlaku...tapi nsib baik ak ada seorang

abg yg prihatin kat ak...dia la yg settle semua masalah itu...krana mom n dad x ada keja kat tempat lain...

tapi ak still marah kat diri sendiri krana mama slalu pesan drive hati2...

setelah eksiden ak habis ak kena hingar ngan family...

tapi setelah selesai semua masalah itu ak tidak dibenarkan membawa keta untuk beberapa bulan...

n keta mama n moto yg ak langgar tu...setelah dibaik pulih cos mencecah 1200...

ayah n mama i'm sorry what happen....i will pay back cost accident in a few month...i keep this promise...

this is my mom n dad who i love.....

Monday, March 28, 2011

Exam

Final exam dah dekat...tapi banyak perkara ak x prepare lagi...

Dah la masa study week ada claz...cam na nie...???

Nak off yang mana satu...nie...???

Blogger...Skype...Yahoo masengger...or off Facebook...???

adoi...pening betul nak fikir benda nie...

situasi sekarang dalam tekanan...cause masih x faham

apa yang ak telah belajar...Hmmmmm.......

First blog...n so epy

blog yg pertama ak reka...dan masih x sempurna....please teach me....

epy...sbb bnyk event yg berlaku hari ini....firstly, dh kena bling telor...walaupun besday dh lepas 12jam...

then...malam tadi kena lg...telor..ramuan sirap...ramuan minyak hitam...ramuan tepung...ramuan sirap bandung

ramuan exray...n etc...so hapy in 2 days...nice....
There was an error in this gadget