Cari lah apa yg korang nak

Sunday, April 10, 2011

kita tidak akan fail dalam bahasa Inggris walaupun kita sangat lemah dalam BI

hai suma...slmat datang ke blog sya yg x perfect nie...

hari ini ien ingin kongsi bahawa

kita tidak akan fail dalam bahasa inggeris jika kita mempelajarinya dengan betul...

IEN dulu slalu fail dalam bi bila time exam...dan slalu dimarahi oleh guru...tp korang pun

besa gak fail kan..

nie tip yg ien dapat dari lecture...

1. korang mestilah ingat bahawa bahasa inggeris skarang sudah menjadi satu bahasa yg penting pada masa hadapan...

2. korang kena lah lebih banyak baca article bahasa inggeris atau pun komik bahasa inggeris...(jangan baca saja faham gak lah maksud2 yg kita baca tu..)

3. korang hendaklah confident bila nak present sesuatu dalam bahasa inggeris...

4. korang banyak-banyakan lihat kamus bahasa inggeris...kerana kamus itu amat berguna pada korang...

5. korang haruslah praktis cakap bahasa inggeris dengan kawan2, guru, dan sesiapa sahaja...

6. last skali korang mestilah slalu karang article ka...biodata ka..dan tulis apa2 aja dalam bahasa inggeris...

ien ingin cakap bahawa kita tidak akan fail dalam BI walaupun kita lemah kecuali : jika kita main2...dan x amik berat dalam subject BI...

ini sahaja ien ingin kongsi hari ini...

apa yg tak kena koment la...sbb ien bwu lg dlm blogger...

terima kasih mengunjungi blog sya...

2 comments:

  1. setuju. tapi masalah paling utama org melayu. suka mentertawakan orang. nak cakap bi dgn kawan pun malu. tak gitu? :)

    ReplyDelete
  2. yeah...itu memang masalah org kita zaman sekarang...tp kita mestilah gunakan bhasa inggeris ini kerana bhasa ini amat penting pd zaman skarang...maybe 10 thun akn datang org akn slalu cakap bhasa inggeris..:)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget